Size bir telefon kadar yakınız.
0 332 342 33 56

Cıvata Nedir?

28.03.2022
187 görüntülenme
Cıvata Nedir?

Bu yazımızda sizlere cıvata ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağız. Cıvatanın çeşitleri nedir? Cıvata çeşitlerinin özellikleri nedir gibi birçok sorunuza yanıt verme gayreti içerisinde olacağız.

Cıvata Nedir?

Cıvata, sökülebilen ya da montajlanabilen bağlantı elemanlarının ya da parçalarının birleşimi için kullanılan bir bağlantı elemanı ürünüdür. Üzerinde bulunan diş bölümü ile montajlanacak ürünün ebatına göre birleştirme işlemi gerçekleştirilebilir. Bu bağlantı elemanının birçok çeşidi bulunmaktadır. Genellikle yaygın kullanan türleri ise, altı köşe başlı, alyan başlı, havşa başlı gibi çeşitlerdir.

Cıvata ile Vidanın Farkları Nelerdir?

Cıvatalar somun anahtarı ile sıkılarak kullanılmaktadır. Kaliteleri de vidalardan daha fazla olduğu için çözülme gibi durumlarda vidalara göre daha fazla dayanıklıdırlar. Cıvatalar vidalara göre oldukça büyük konumdadırlar. Cıvatalar genellikle somunla birlikte sıkılarak kullanılırken vidalar ise genellikle bir gövde üzerinde sıkılarak kullanılır.

Cıvata Çeşitleri Nelerdir?

  1. Altı Köşe Başlı Cıvatalar
alti kose basli unc ve unf civata 1

Altı köşe başlı cıvatalar günümüzde makine sektörü başta olmak üzere birçok sektörde parçaların birbirine montajlanabilmesinde kullanılmaktadır. Cıvatalar birleştirilen malzemelere bağlı olmak üzere diş şekilleri ince ve kalın diş olarak seçilebilmektedir.

Altı köşe başlı cıvataların kullanımı için anahtar takımına ihtiyaç gerekmektedir. M4’den M52’ye kadar anahtar başlı cıvata ürün grupları imal edilebilmektedir. Bu imal edilen malzemeler tam paso, yarım paso, 6.8, 8.8, 10.9, 12.9 kalitelerde olabilmektedir. Şenzen Bağlantı Elemanları olarak, istediğiniz her ebatta cıvataların imalat ve tedarikinde yardımcı olabiliyoruz.

  • Alyan Başlı İmbus Cıvatalar
imbus

Alyan başlı cıvatalar somun anahtarı girmeyen yerlere gömme olarak kullanılan bir cıvata türüdür. Bu malzemeleri genellikle kalıp ve kalıp ekipmanları, makine tezgahları yapan sektör grupları kullanmaktadır. Silindirik baş özelliği ile somun anahtarı girmeyen yerlerde baş kısmındaki bölüme alyan anahtar yerleştirilerek montajlama işlemi kolaylıkla yapılabilmektedir.

  • Havşa Başlı Cıvatalar
din 7991 10642 havsa bas imbus civata cl 10 9 1

Havşa başlı civatalar silindirik yapıya sahiptir. Diğer cıvatalara göre baş bölgesi daha ince ve düz tabana sahiptir. Kullanılan yerde pürüz olmaması istendiğinde tercih edilen havşa başlı cıvatalar estetik olarak diğer ürün gruplarına göre daha güzel bir duruşa sahiptir. Cıvatanın deliğinin merkezindeki alyan bölümü üzerinden alyan anahtarı kullanılarak montaj işlemi yapılmaktadır.